FATMA SAĞ TUNÇALP

DİLMUN’U ARAMAK

HEYBELİADA RUHBAN OKULU

06 Haziran – 05 Temmuz 2015

Açılış 06 Haziran 2015 Saat : 17:30-20:30

Ziyaret Saatleri: 09:00-16:00

Dördüncü kişisel sergisini dünyanın en özgün ve dikkat çekici mekanlarından birisi olan Heybeliada Ruhban Okulu (Halki Theological School )n’da açan Fatma Sağ Tunçalp; son dönem çalışmalarını, adını Sümer Cennet Mitlerinde bahsi geçen Dilmun’dan alan “Dilmun’u Aramak” sergisi ile izleyicilerle buluşturuyor.

Sümer Cennet Mitlerinde Dilmun, temiz, saf ve güzel bir ülke olarak betimlenir. Geniş meyve bahçeleri, yeşil tarlaları ve çayırları ile hastalık, ihtiyarlık ve ölümün olmadığı bu yerde vahşilik de yoktur; hayvanlar birbirlerini avlayıp; yemezler. Burası mutluluğun ve huzurun olduğu mükemmel yerdir. Heybeliada Ruhban Okulu hem bir adada yer alması hem de konumlandığı Ümit Tepesi – etrafı suyla çevrili bir tepe, olması dolayısıyla, sergideki işlere sürekli barışın ve huzurun hakim olduğu böyle bir ütopik yer imgesini desteklemesi açısından mekan olarak da katkıda bulunuyor.

Yaklaşık beş yıl öncesinde temellenen bu serginin hayata geçirilmesiyle birlikte, bir serinin başlangıç niteliğindeki ilk sergisi de gerçekleşmiş oluyor. Cennet tahayyülü: ölümsüzlük arayışı, isyan, karşı koyuş, mücadele, yenilenme, yeniden doğma ile birlikte aidiyet, göç, yeni topraklar, umut, umutsuzluk, yozlaşma, yabancılaşma, bozulma, çürüme gibi pek çok kavramı içerisinde barındırdığından “Dilmun’u Aramak” adından da anlaşılacağı üzere bir yolculuk sergisi olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sergisinde malzeme olarak genellikle toprak ve çimento kullanmayı seçen ve daha önce olduğu gibi kendine has çatlak yüzeyli işler üreten sanatçı bunları; Konuşan Portreler ve Yeni Dünya olmak üzere dört ana bölüm altında topluyor ve izleyenlere sunuyor.

Sanatçı Hakkında :

Fatma Sağ Tunçalp, 1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Ekonomi Bölümü’nden mezun olmuştur. 14 yıl çeşitli bankalarda üst düzey yönetici olarak görev yaptıktan sonra istifa ederek 2004 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde eğitime başlamış, ardından aynı fakültenin Resim Bölümü’nde çift anadal yaparak 2010 yılında mezun olmuştur. Bugüne değin gerçekleştirdiği dört kişisel sergisi ile birlikte pek çok karma sergiye katılmış olup, Hırvatistan Varazdin Şehir Müzesi Koleksiyonu, Ziraat Bankası Koleksiyonu gibi koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Sanatçı, pek çok farklı teknik ve malzeme kullanarak gerçekleştirdiği iç ve dış mekan sergilerinde, çağdaş, disiplinler arası bir yol izlemekte ve her sergisi için kendine özgü yeni teknik ve formüller araştırmakta ve uygulamaktadır. Son yıllarda özgün nitelikteki mekanları da kendine sergi alanı olarak seçerek, sadece o mekana has işler üretme yoluna gitmektedir. İstanbul’da yaşamakta ve burada bulunan atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.