Ressam, Caz Sanatçısı, Tekstil ve Moda Tasarımcısı

1981 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Tekstil Tasarımı Ana Sanat Dalından mezun olan sanatçı, Türkiye’de ilk kez üniversite bünyesinde açılmış olan “Moda Tasarımı”

uzmanlık dalına giren ilk öğrenci olarak tek başına eğitim almış ve döneminin ilk üniversite mezunu moda tasarımcısı olmuştur. Lisans tezini “Geleneksel Kadın Giyim Biçimi” konusunda hazırlamıştır. Öğrenimi süresince, Prof. Dr. Sezer Tansuğ, Prof. Dr. Ayten Sürür, Prof. Dr. Devrim Erbil, Prof. Dr. Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Prof. Dr. Halil Akdeniz, Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek, Prof. Dr. Alim Şerif Onaran, Yrd. Doç. Füsun Özpulat, Adnan Ener, Ülgür Önen ve Prof. Dr. Halil Rifat Alpay’dan eğitim almıştır.

İstanbul VAKKO Fabrikası’nda moda tasarımcısı olarak çalışan ve çeşitli ihracat firmalarında tasarımcı olarak görev yapan Yeşilnil’in tasarımları uluslararası fuarlarda sergilenmiştir. Ev ve tekne dekorasyonlarına yönelik özgün tekstil ürünleri de üretmiş; ipek ve çeşitli tekstil ürünleri üzerine yaptığı batik çalışmaları, giysi, eşarp ve yastık tasarımları, birçok sanat galerisinde sergilenmiştir. Ayrıca “İzmir Devlet Opera ve Balesi” için afişler hazırlamıştır.

Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü çok sesli korosunda Erdoğan Okyay’dan ve sonrasında İstanbul’da caz vokalisti Nükhet Ruacan’dan şan eğitimi almıştır. 1985 yılından beri yapmış olduğu resimler, caz resimleri ve mitolojik resimlerden oluşan eserleriyle 20 kişisel sergi gerçekleştirmiştir.

Resim çalışmalarının yanı sıra, 1987 yılından itibaren, ülkemizin önde gelen caz müzisyenleriyle birlikte, profesyonel olarak caz söylemeye başlamıştır. Caz ustası Erol Pekcan’ın “Kendisi gibi söyleyen” tarifiyle taçlandırdığı, caz şarkıları söyleyen ve caz resimleri yapan tek sanatçı olan Ayşegül Yeşilnil, birçok konser, caz kulübü ve uluslararası festival etkinlikleri gerçekleştirmiştir.

Tüm sözlerini kendisinin yazdığı “Rüzgâra Şarkılar Söyle” adlı ilk albümünü 1995’te çıkarmıştır. Neşet Ruacan, Bülent Ortaçgil, Nezih Yeşilnil, Önder Focan, Erkan Oğur gibi müzisyenler bu albüme eşlik etmiştir. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Kısmet ile reklam fotoğrafçılığı alanında sanat yönetmenliği çalışmaları da yapan Yeşilnil, İsveçli Rock grubu “IUBAR”ın isteği üzerine atölyesinde gerçekleştirilen performans sonrası, grubun müziğini resimlemiştir. Bu proje kapsamında yaratılan resimler, “Stockholm Rookie Müzik Festivali”nde grubun performansı boyunca barkovizyonda gösterilmiştir.

Yeşilnil, UNESCO tarafından aldığı davet üzerine “Ayşegül’ün Rüyaları” adlı eserleriyle 2009 yılında Meksika -Campeche’de düzenlenen “VI. Uluslararası Avrupa ve Amerika Görsel Sanatlar Bienali”nde, Türkiye’yi temsil etmiş ve “Mucize” (Miracle/Milagro) başlıklı bir konferans vermiştir. Sanatçı, dünya sanatının önde gelen isimleri, akademisyenleri ve eleştirmenlerinden oluşan bir komite tarafından “Uluslararası Ustalık Belgesi” ile onurlandırılmıştır.

Nezih Yeşilnil ile ikili olarak Türkçe ve  yabancı şarkılardan oluşan projeleri “Unutulmaz Aşk Şarkıları” konserlerini gerçekleştiren çift, Nisan 2013’te İzmirli dünyaca ünlü sanatçımız Dario Moreno’nun 92. doğum yıldönümünde “Dario Moreno Ödülü”ne layık görülmüştür. “Sevgili Dario…” adını verdikleri, unutulmaz Moreno şarkılarından oluşan bir performans sergilemişlerdir.

UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Thelonious Monk Caz Enstitüsü ve İKSV tarafından davet alan “Ayşegül ve Nezih Yeşilnil Quartet”, 30 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da ilk kez düzenlenen “Uluslararası Caz Günü – International Jazz Day” kutlamalarında konser vermiştir. Yeşilnil, aynı etkinlik çerçevesinde “Caz Resimleri” adlı 20. kişisel sergisini gerçekleştirmiştir.

15 Nisan 2014 tarihinde, UNESCO – WAD / IAA ( World Art Day) “Dünya Sanat Günü” kutlaması için dünyada ilk kez 9 ülke ile internet bağlantısı kurulmuştur. UNESCO – AIAP Dünya Başkanı Rosa Maria Burillo Velasco’nun önderliği, Fransız sanatçı Marie Pierre’in düzenlemesi ile gerçekleşen bu önemli organizasyon için Türkiye’den Yeşilnil çifti davet almıştır. İkili “Dünya Sanat Günü” için 45 dakikalık performans gerçekleştirmiş ve katılımlarından dolayı, UNESCO – WAD tarafından verilen diploma ile onurlandırılmışlardır.

UNESCO – Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi olan sanatçının, yaşadığı yoğun müzik ortamının derin etkisiyle caz müzisyenlerinin gece yaşamını ve enstrümanlarını konu alan bir resim koleksiyonu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Fantastik, Zen, Balıklar, Rüyalar, Kutsal 1001 Gece Hayvanları, Mitolojik ve Efsanevi konulardan oluşturduğu koleksiyonlarıyla da tanınmaktadır.

“Kutsal 1001 Gece Hayvanları” adlı eserleri ve Ayşegül Yeşilnil tekniği, Güzel Sanatlar eğitimi veren bazı üniversite ve liselerde ders konusu olarak okutulmaktadır.

Eserleri ülkemizde ve dünyanın farklı ülkelerindeki koleksiyonerlerde bulunan sanatçı, resim çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde, caz konserlerine ise kendi grubu olan “Ayşegül Yeşilnil Quintet” ile devam etmektedir.