MARSistanbul, Viyana’da yaşayan Cana Bilir Meier’in ‘Benim Adım Yabancı’ isimli sergisine evsahipliği yapıyor.

Film, video, fotoğraf, kolaj ve yerleştirme işleri üreten Cana Bilir Maier sanat üretiminde arşivsel ve buluntu malzemelerden yararlanır. Bellek nasıl tekrarlanır, geçmişe ait anlatılar yeniden nasıl kurgulanır, kendine özgü şiirsel nitelikteki tarihsel olgular, başka bağıntılarda nasıl örülür? Arşiv üzerine düşünen Meier, sözkonusu sorularla ilgilenmektedir.

Almanya’ya işçi olarak göçen bir aileden gelen Cana Bilir Meier, Benim Adım Yabancı isimli sergisinde kendi aile arşivindeki video, ses kaydı ve notlardan faydalanarak kişisel bir göç hikayesi anlatıyor. Serginin merkezinde 2013 yılında üretilen Semra Ertan isimli video yer alıyor. Semra Ertan, Almanya’daki ırkçılığı protesto etmek için 1982 yılında, 25 yaşındayken kamusal alanda kendini yakmış Türkiyeli bir kadının adıdır. Cana Bilir Maier’in teyzesi olan, tercümanlık ve teknik çizerlik yapmış bu kadından geriye 350’nin üzerinde şiir kalmıştır. Benim Adım Yabancı bu şiirlerden biridir.

Sergideki işlerden biri olan Ses Alma Rehberi isimli video ve ses yerleştirmesi ise sanatçının 1960–1980 yılları arasında Almanya’da misafir işçi statüsünde yaşamış olan dedesinin, günlük olayları titizlikle kaydettiği ses kayıt bantları ile ilgilidir; sözkonusu arşiv, Türkiye ve Almanya arasında yapılan telefon görüşmeleri ve bu iki ülkeden müzik kayıtları gibi muhtelif ailevi karşılaşmaları içerir.

Geçmişe ait olanın görselleştirilmesinde ya da biyografik anlatımlarda, hep bir kurgulanmışlık karakteri hakimdir. Cana Bilir-Meier çalışmalarında fragmantasyon stratejileri kullanarak bunu açığa çıkartır. Maier’in işleri, hatıranın kesintisiz olmadığı ve geçmişe ait olanın canlandırılmasının daimi bir rekonstrüksiyon çabası olduğu üzerine bir yansımadır.

Metin: Manisha Jothady

Cana Bilir-Meier Viyana’da yaşıyor ve çalışıyor. Sanat eğitimini Viyana Güzel Sanatlar Academisi, Dijital Medya Sanatı bölümünde aldı. Film, dijital medya, video ve video yerleştirmeleri gibi mecralarda üreten sanatçı Kasseler Belgesel ve Video Festivali’nde küratör olarak çalışıyor. Sanat üzerine eleştiri yazıları yazan Bilir-Meier ayrıca üniversite ve sanat enstütülerinde misafir eğitmen olarak ders ve seminer veriyor. Viyana’da göçmen sanatçıları ve kültürel projeri destekleyen Avusturya’nın önemli burslarından biri olan “kültür gemma” bursunu alan sanatçı, 2016 yılında Birgit Jürgenssen Ödülü’ne layık görüldü.

MARSistanbul 2010 yılında sanatçı ve yazar Pınar Öğrenci tarafından kurulmuş bir sanat inisifiyatidir.

MARSistanbul “Bağımsız Sanat İnisiyatiflerinin Sürdürülebilirliğine Yönelik Destek Fonu 2016–2017” kapsamında SAHA tarafından desteklenmektedir.

Avusturya Kültür Ofisi Cana Bilir Meier sergisini desteklemektedir.
Tarihler / Dates:
Açılış / Opening:
03 Şubat / February 2017
18.00-20.00

03/02/2017 – 25/02/2017
Salı-Cumartesi
Tuesday-Saturday
12:00-18:00

Mars, Bostanbaşı Cad. No: 10 Taksim / İstanbul