CAHİDE KESKİNER ATÖLYESİ MİNYATÜR SERGİSİ
“kültürel semboller”
Açılış:9 EKİM 2015 CUMA Saat:18.30
Sergi Süresi: 9 EKİM – 12 KASIM

Yer: Zeytinburnu Kültür Merkezi
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN

Kültürel Sembollerin Minyatür Yolculuğu

Üniversite yıllarımda okula daha doğrusu üniversitenin Öğrenci Kültür Merkezine gidiş gelişlerimde sahaflar çarşısının içinden geçerdim. Bu yıllar kitaba kültüre ilişkin anılarla doludur. Bir gün yine sahaflar çarşısından geçerken yerdeki kitap yığınları arasında bir kitap ismi dikkatimi çekti. Kitap rahmetli Sezer Tansuğ’un “Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum – 66 Kare” ismini taşıyordu. Üstad medeniyetimizin 66 kilometretaşını belirlemiş ve ressam dostlarına belli bir boyutta bu kadim kültürü çağdaş bir dille yorumlamalarını istemişti. Bügünkü tabirle söylersek çok başarılı küratöryel bir çalışma çıkmıştı
ortaya. Bu önemli çalışma sonraki yıllarda Atatürk Kitaplığı Resim Koleksiyonunda tekrar karşıma çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde 2001 yılında Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayesinde, 2005 yılında Lütfi Kırdar’daki Art Fuar’da ve 2006 yılında Lüksemburg’ta bu projenin yeni sergilerini açma fırsatımız oldu. Sevgili dostum Ramazan Minder’le birlikte kataloğunu yeniden yayınladık.

İşte yukarıdaki paragrafta minikçe bahsettiğim dev projeyi şimdi anmamın sebebi sevgili dostum Zehra Çekin’le geçen yıl yaptığımız bir telefon konuşması oldu. Zehra Hanım’la Cahide Keskiner atölyesi sanatçılarının kültürel sembolleri minyatür sanatıyla yorumlayacağı bir projeyi görüştük. Şimdi elinizde tuttuğunuz katalog ya da gezdiğiniz sergi Cahide Keskiner atölyesi kalitesi ve titizliğiyle yürütülen bu büyük projenin başlangıç kısmından oluşuyor. Umuyorum ilerleyen yıllarda bütün insanlığın yüzyıllar boyu kullandığı tüm sembollerin minyatür sanatına yansımalarından oluşacak büyük bir projede buluşuruz.

“Kültürel Semboller Cahide Keskiner Atölyesi Karma Minyatür Sergisi” için 19 minyatür sanatçımız bir yılı aşkın bir süre çalıştı ve 30 eserden oluşan bir koleksiyon çıktı ortaya. Bana her zaman Merhum A. Süheyl Ünver’i ve medeniyetimizin kurtarılmış sayfalarını hatırlatan Sayın Cahide Keskiner’e, birlikte çalıştığımız sayın Sabiha Koç ve Zehra Çekin’e ve sergi için eser ortaya koyan sanatçı dostlarıma çok teşekkür ediyorum. Yine bu sergi için bir makale yazan Prof. Dr. Selçuk Mülayim’e ve sergimizin evsahibi Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’a şükranlarımı sunuyorum.
Mehmet Lütfi ŞEN
Küratör

Cahide Keskiner Atölyesi
Keskiner Atölyesi, 1989 yılında Kadıköy Moda caddesinde ahşap bir evde az sayıda öğrenciyle klasik Türk sanatları eğitimine başlamıştır. Birkaç yıl sonra Cahide Keskiner’in babaevi olan Devrim apartmanı bahçe katına taşınan atölye bugüne kadar aralıksız faaliyet göstermiştir.

Hocası Süheyl Ünver’den aldığı bayrağı yeni nesle devretmek için büyük gayret gösteren ve heyecanını hiç kaybetmeyen Cahide hoca, öğrencilerine yalnız tezhip ve minyatür değil, kültür ve sanat tarihi ve milli şuur eğitimi vermeyi görev bilmiştir. Cahide hoca zengin arşivi ve metod bilgisi ile öğrencilerine araştırmayı öğretir. Klasik sanatı öğrenen öğrenciler zaman içinde özgün eserler vermek için teşvik edilir. Cahide hocanın rahle-i tedrisinden geçen, eserlerinden ve yayınladığı kitaplardan ilham alan sanatçılar ‘gelenekten geleceğe’ anlayışıyla Türk sanatına hizmet etmektedir.

Sanatçılar:
Cahide Keskiner
Arzu Mert
Asiye Okumuş
Asuman Tunçel Bozyiğit
Ayla Çolak
Aynur Gürsoy
Ayşe Güres
Bahriye Balkaç
Çiğdem Mercan
Ebru Kızılırmak
Esra Altındoğan
Fisun Eroğlu
Gül Vardar Tezbora
Gülcan Pasin
Nukhet Sağıroğlu
Olcay Çetinok
Sabiha Bayhan Koç
Sıdıka Betül Başbuğ
Zehra Çekin