FROM DREAMS TO TRUTHS
DÜSLERDEN HAKIKATLERE
NAZAN AZERI’NIN YAPIT ÜRETIMI (1992-2019)
MARMARA ÜNIVERSITESI CUMHURIYET MÜZESI SANAT GALERISI
19 EKIM – 10 KASIM 2019
Açilis: 19 EKIM Saat:14.00-18.00 Pazar dahil her gün saat 10.00-17.00 arasi açiktir.
Nazan Azeri’nin 25 yili asan yapit üretiminden kapsamli bir seçkiyi içeren sergi Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi’nde (Sultanahmet) Beral Madra küratörlügünde 19 Ekim -10 Kasim tarihleri arasinda gerçeklesecek.
Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi, Istanbul sanat ortaminda çok önemli bir islevi dolduruyor ve sanatçilara genis çapli sergi gerçeklestirme olanagi sunuyor.
Nazan Azeri’nin kisisel ve grup sergilerinde ayri ayri yer almis resim, fotograf, video, desen, yerlestirmeler ve performans belgelerinden olusan yapitlari, bu sergide kavramsal ve estetik anlayisini bir bütün olarak düzenlenmis olarak izleyicinin görüs ve yorumuna sunuluyor. Galeri mekanlarina birbirleriyle iliskileri baglaminda Oyun Enstalasyonu (1993), Asamblajlar (1992-93), Yerles-eme-mek (1994), Oynamak Ya Da Bebek Evi (1996), Cennetin Elmalari (1992-98), Bebek (2000), Bir Gün (2001), Dönüsüm (2002), Büyümek (2003), Bennesneler (2003), Düs Rolleri (2002), Sürüklenme (2004), Bankta (2006), Annemin Gelinligi/Örtemeyen (2007-08), Örtüsüz (2010) Karalamalar (2010), Tepetaklak (2010), Desenler (2014-19), Annemin Gelinligi/Renkler (2018-19) baslikli yapitlar yer aliyor.
Azeri’nin yapit toplulugunun kavramsal, düsünsel ve duyumsal temelinde kendi yasam öyküsünün gizemli yönlerine dogru ilerleyen ve bu gizemi çözmeyi amaçlayan bir üsteleme izleniyor. Çocukluk anilarini sanat araciligiyla yeniden anlamlandirmak ve izleyicinin de kendi anilariyla yüzleserek toplumsal-kültürel düzene iliskin görüs ve sonuçlara ulasabilmesini saglamak da sanatçinin seçtigi bir yöntem. Azeri’nin 1993’den günümüze ürettigi bu yapitlarin göndermeleri güncel bir soruna, siyasal-ekonomik-kültürel düzenin hakikat-sonrasi söylemle isgal edilmesi gerçegine de uzaniyor. Azeri toplumun yozlasmis ve metalasmis degerlerinin hakikat-sonrasi söylem içinde kendilerine edindikleri degismez kötülükteki yeri sarsmak için ince islenmis bir hakikat arayisini yegliyor. Bu arayisin ilk çalismalari öncelikle düsgücünü irdeliyor ve çocuk ve oyun dünyasina odaklaniyor. Azeri oyunun düs gücünü, görüs açisini çesitlendirici ve özgürlestirici özelligini kullanarak, toplumsal yasama girisin kökenindeki düsselligi açimliyor. Çocuk imgelemini belli bir estetige yönlendiren Barbie bebeklerin kullanilmasi ise, izleyiciyi çocuk bireyin kapitalist tüketim sistemiyle olan iliskisine, güncel hakikatlere yönlendiriyor. Azeri’nin diger yapitlarinda gelinlik ve ikinci el giysiler üstünden irdeledigi sorunlar ve durumlar da, kapitalizmin günümüze kadar gelen gergin asamalarinda çocuk, kadin, aile söylemlerindeki kritik alanlardir. Sergide, son dönemde çok sayida ürettigi mutlu olmaktan çok endiseli görünen çocuk portreleri, ilk dönemdeki çocuk imgesini sorunsal bir tanimlamaya sokuyor . Çocuklar hakikat ile düs arasindaki karmasik ve gizemli alis-verisin ürünleri olarak sunuluyor.
Sergide izleyici, aile kavraminin çesitli ideolojik çikarlarla çatistigi, kadin ve çocuk kimliginin ve haklarinin sürekli yipratildigi günümüzde Azeri’nin bu soruna 25 yili asan bir üretimle yanit aramasina tanik oluyor.
FROM DREAMS TO TRUTHS
CREATION OF ARTWORKS BY NAZAN AZERI (1992-2019)
MARMARA UNIVERSITY REPUBLIC MUSEUM ART GALLERY
OCTOBER 19 – NOVEMBER 10, 2019
Opening: OCTOBER 19 H: 14:00-18:00
The exhibition is open every day of the week including Sunday at 10:00-17:00.
The exhibition, which includes a comprehensive selection from 25 years of Nazan Azeri’s artwork creation, will be realized under the curatorship of Beral Madra on October 19- November 10 at Marmara University Republic Museum Art Gallery (Sultanahmet).
Marmara University Republic Museum Art Gallery fulfills a highly important function in the art circle of Istanbul and provides the opportunity for artists to realize comprehensive exhibitions.
Nazan Azeri’s artworks, which consist of paintings, photographs, videos, texture drawings, installations and performance documents that have previously been exhibited in solo and group exhibitions, sets forth her conceptual and aesthetic approach for the view and interpretation of the spectators in a holistically organized manner in this exhibition.
In the gallery spaces, the spectators will be able to view the artworks titled The Game Installation (1993), Assemblages (1993), Un-Settling (1994), To Play with or Doll’s House (1996), The Apples of Heaven (1992-98), A Doll (2000), A Day (2001), Dream Roles(2002), Metamorphosis (2002), Growing Up (2003), Me-Objects (2003), Dream Roles (2002), Being Dragged (2004), On the Bench (2006), My Mother’s Wedding Dress/That which cannot Cover (2007-8), Uncovered (2010), Scribblings (2010), Upside Down (2010), Texture Drawings (2014-19), My Mother’s Wedding Dress/Colors (2018-19) in terms of their relationships to one another.
In the conceptual, intellectual and perceptual foundations of Nazan Azeri’s artworks as a whole, one can observe a persistence that dives into the mysterious aspects of her own life story and aims to resolve this mystery. Giving a new meaning to her childhood memories through art and ensuring that the spectators are also able to confront their own memories and reach opinions and conclusions concerning the social-cultural system is a method preferred by the artist. The references that the artworks created by the artist from 1992 to our day make tell of a contemporary issue, namely the fact that the political-economic-cultural system is invaded by the Post-truth discourse. Nazan Azeri prefers a finely handled search for reality to shake the invariably evil ground that the corrupt and commodified values of the society gained for themselves in the Post-truth discourse. The first results of this search primarily examine the imagination and focus on children and the world of games. The artist, using the fact that games diversify and free the imagination and one’s point of view, annotates on the imaginariness at the foundation of entry to the social life. The utilization of the Barbie dolls that direct the imagination of children to a specific aesthetic guides the spectator to contemporary realities, namely the relationship of the child individual with the capitalistic consumption system. The issues and situations that Nazan Azeri examines over wedding dress and second-hand clothes in her other artworks are also critical areas of capitalism’s child, woman and family discourses in its tense stages that have extended to our day. In the exhibition, the portraits of children that seem worried rather than happy, which she has produced in large numbers in the recent years, translates the image of the children in her first years into a problematic definition. The children are presented as the products of the complex and mysterious exchange between truth and the dream.
The spectators will witness the search that Nazan Azeri has carried on with over 25 years of artworks regarding this issue in our day in which the concept of the family conflicts with certain ideological interests and the identities and rights of women and children are constantly corroded.