ŞEHREMANETİ SERGİSİ İLE AÇILIŞOR
Şehremaneti ve 66 KARE Sergisi
Açılış: 27 Kasım Salı Saat: 18.00

Sergi Süresi: 27 Kasım 2018 – 15 Ocak 2019
Yer: Taksim Sanat ( Taksim Meydanı Metro Girişi)
Küratör : Mehmet Lütfi Şen

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul öncelikli olmak üzere ülkemizin kültür hazinelerinin korunması, ilgi çekici hâle getirilmesi ve geleceğe taşınması için faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda yeni bir sanat mekânını daha İstanbul’a kazandırmaya hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 27 Kasım Salı günü saat 18.00’de Taksim Meydanı Metro girişinde Taksim Sanat Galerisi’nin açılışını gerçekleştirecek. Resmemaneti Sergisi ile taçlanacak açılışta “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” seçkisi ile birlikte Sezer Tansuğ’un 1993 yılında 43 ressam arkadaşıyla gerçekleştirdiği “Geleneksel Kültüre Çağdaş̧ Yorum 66 Kare’” projesinin tamamı sergilenecek.

Resmemaneti Sergisi için özel bir katalog hazırlandı

Resmemaneti Sergisi ile birlikte eserlerden büyük bir seçkinin yer aldığı Resmemaneti kataloğu hazırlandı. Günümüz sanatçılarına, sanat tarihçilerine, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak oluşturacak katalogda, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu”na ilişkin yetkin ve hacimli değerlendirmeyi Sayın Prof. Dr. Kıymet Giray kaleme aldı.

Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünü üstlendiği sergi ve katalogda; koleksiyonları, üslupları ve özgünlükleriyle uluslararası sanat camiasında şöhret kazanan Türk ressamların yağlı boya, sulu boya ve karışık teknikleriyle meydana getirdikleri portre, natürmort, manzara ve farklı temaları içeren resimler görülebilecek. Aşiyan’daki Tevfik Fikret Evi, Şişli Atatürk Müzesi ve Atatürk Kütüphanesi’nde muhafaza edilen koleksiyonlarda; Tevfik Fikret’in ünlü şiiriyle bütünleşen ve Abdülmecid Efendi’nin fırçasından çıkan meşhur Sis tablosu, Abdülmecid Efendi’nin yaptığı Abdülhak Hamit ve Recaizade Mahmud Ekrem portreleri, Feyhaman Duran’ın betimlediği Osmanlı padişahları, Tanzimat Fermanı, Mustafa Nuri Paşa’nın Galata Köprüsü̈ resmi, Halil Paşa’nın Kahire ve Boğaziçi peyzajları, İbrahim Çallı’nın ilk Atatürk Portresi, Şevket Dağ’ın Kızlarağası, Mıddırgıç Civanyan’ın Fırtına’sı, Fausto Zonaro’un Fırtınada Sandal ve Yelkenli tabloları, Burhan Doğançay’ın Surname-i Muradiye tablosu gibi paha biçilemeyen eserler bulunuyor.

Sergi geleneksel kültürümüze saygı duruşu niteliğinde

Sergide yer alan özel koleksiyonlardan olan Sezer Tansuğ’un 66 Kare projesini Tansuğ; “66 Kare son yıllarda daha çok batı kültürüne programlanan, medya ortamının unutturmayı ve küçümsetmeyi başardığı geleneksel kültürümüze bir ilgi ve saygıyı amaçlıyor” cümlesiyle tanımlıyor. Taksim Sanat’ın açılışının böyle nadide bir sergi ile yapılacak olması geleneksel kültürümüze bir saygı duruşunun en temel göstergesi olacak.

Sanat ve kültür mirasının korunması adına “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu”nu muhafaza eden ve sanatseverlerin beğenisini kazanacak konseptlerde sunmaya gayret eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, daha önce 2004 yılında CRR’de, 2005 yılı Art-İstanbul Sanat Fuarı’nda, 2006 yılında Lüksemburg İstanbul Kültür Günleri’nde eserleri sergiledi. Bu özel koleksiyon şimdi de Taksim Sanat Galerisi’nin duvarlarında ziyaretçilerini karşılayacak.

Taksim Sanat’ın içerisindeki Kitap Kafe keyifli bir ortam sunacak

Taksim Sanat’ın içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden Kültür AŞ’nin işleteceği bir Kitap Kafe yer alacak. 3 ayrı kitaplık ile dolu dolu içeriğe sahip olacak Kitap Kafe sanatseverlere keyifli bir ortam sunacak. İstanbul temalı kitapların ve sergi kataloglarının satışa sunulacağı Kitap Kafe’de teşhir amaçlı olarak prestij kitaplar sergilenecek, prestij kitaplar www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebilecek. Taksim Sanat içindeki bu butik konseptte içecek ve atıştırmalıklar da kafenin menüsünde yer alacak.

RESMEMANETİ’Nİ EHLİNE SUNARKEN

Bir sanat disiplininde ileriye gitmenin yolu geçmişle kurduğu bağ ile şekillenir. Sanatçı kendinden önce yapılanlarla buluşmalı, hesaplaşmalı ve bu sentezden yepyeni çağdaş sanat eserini, bir meydan okuma gibi yaratmalıdır ki geleneğe eklemlensin.
Bu teorik bakış Türk resim tarihi için ne yazık ki söz konusu değil. Çünkü hâlen resim sanatımızın başlangıcından bugüne önemli eser ve sanatçılarının yer aldığı millî resim müzemiz bulunmuyor. Bu durum bizleri akademide resim eğitimi alan gençlerimize, önemli eserleri inceleyin önerisini yapma imkânından mahrum bırakmaktadır. Elimizdeki tek teselli, uhdelerinde şaheserler barındıran Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonu’ndan başlayarak, Merkez Bankası Koleksiyonu, İş Bankası Koleksiyonu, Ziraat Bankası Koleksiyonu gibi kamu koleksiyonlarının ve önemli özel koleksiyonların iyi kataloglarının son zamanlarda yayımlanıyor olmasıdır. Resmemaneti kataloğunun bu alandaki önemli boşluğu dolduracağına inanıyorum. Proje ismi “Resmemaneti”, aslında “Şehremaneti”nden mülhem, millî değer olan bu eserlerin top yekün medeniyetin kazanımları olduğunu vurguluyor. Sahibi özel koleksiyon ya da kamu koleksiyonu olsun bu eserler o koleksiyonlarda medeniyet adına emanettir. İleride yapılacak bir Millî Müze öncesi, önemli resimler bu kataloglar sayesinde bilinmiş ve kayıt altına alınmış olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu, Türk resminin asker ressamlar döneminden başlayarak, geçtiğimiz yıllarda koleksiyona eklenen 66 Kare projesinde imzası olan çağdaş ressamlarımıza kadar, birçok önemli eseri bünyesinde barındırıyor. Bu eserlerden büyük bir seçkiyi bir katalogda toplamak, günümüz sanatçılarına, sanat tarihçilerine, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak oluşturmak Türk resim tarihi açısından da çok değerlidir. Bu katalog yayını ile birlikte büyük koleksiyondan özel

bir seçkiyle hazırladığımız sergiyi İstanbulluların takdirine sunuyoruz. Resmemaneti Sergisi’nde koleksiyon seçkisi ile birlikte rahmetli Sezer Tansuğ’un 1993 yılında
43 ressam arkadaşıyla gerçekleştirdiği “Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum 66
Kare” projesinin tamamı izleyenlerle buluşacak. Yine bu sergi vesilesiyle Kültür AŞ tarafından Taksim Metro girişinde tasarımı tamamlanan yeni sanat galerisi Taksim Sanat, sanatseverlerin hizmetine giriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu’na ilişkin yetkin ve hacimli değerlendirmeyi Sayın Prof. Dr. Kıymet Giray kaleme aldı. Hocama kısa süre içinde büyük bir emekle Türk resim tarihine kazandırdığı bu önemli makale için gönülden teşekkür ediyorum. Yoğun geçen katalog ve sergi hazırlığı sürecinde Kütüphane ve Müzeler Müdürü Sayın Ramazan Minder’e, müzeci dostlarımız Sayın Ata Yersu ve Sayın Osman Ocak’a, Sezer Tansuğ Vakfı’na, Resim Koleksiyonu’nu ve Taksim Sanat’ı İstanbullularla buluşturan Kültür AŞ Genel Müdürü Sayın Kemal Kaptaner’e ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal’a sanatseverler olarak teşekkür borçluyuz.

Mehmet Lütfi Şen Küratör