ART MAYA GALLERY KARMA RESİM VE SERAMİK SERGİSİ

Art Maya GALLERY, 16 Mayıs-07 Haziran 2015 tarihler arasında Ressam Adil Ocak ile Derya Yıldız ve Seramik Sanatçısı Mustafa Tunçalp’i ağırlıyor.

Açılış ve Kokteyl: 16 Mayıs 2015 Cmt.

16:00-19:00

Mustafa TUNÇALP

1962 yılında girdiği Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’ndan 1966 yılında mezun oldu. 1967’de Almanya’daki Buckeuburg-Kunst Seramik Fabrikası’nda, yine 1967’de İstanbul Yıldız Porselen Fabrikası’nda tasarım ve form çalışmaları, 1968’de Van yöresindeki çömlekçilikle ilgili araştırma ve çalışmalarda bulunan sanatçı, 1969 yılında İzmir’de kendi atölyesini kurdu.

Tunçalp 1971-87 tarihleri arasında Çanakkle Seramik Fabrikaları Sanat Atölyesi’nin yöneticiliğini yaptı. 78-82 yılları arasında Haccettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Seramik ölümü’ndeöğretim görevlisi olarak çalıştı. Mustafa Tunçalp 1990 yılında getirildiği Çanakkale Seramik Fabrikaları Sanat Danışmanlığını başarı ile sürdürmektedir. Eserleri yurtiçi ve yurtdışında pek çok kişisel ve karma sergide yer alan sanatçının en önemli duvar panoları: T.B.M.M. Senato Binası Uygulamaları, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Panosu, Eceabat Kilye Koyu Ana Tanıtım Binası Çanakkale Savaşlarıyla ilgili panosu sayılabilir.

“Sanat yaşamımda 50 yıl boyunca daima mükemmelin yakalanması amacım olmuştur.” –Mustafa TUNÇALP

Adil OCAK

1951 Trabzon’da doğan sanatçı, 1977’de Gazi Eğitim Resim-Grafik bölümü’nü bitirdi. Sanatçı resimlerinde “var olanın değil de ona göre var olması gerekenin peşine takılarak kendine özgü fantastik dünyalarını yaratıyor.”40’ın üzerinde kişisel sergi açan sanatçının, yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda eserleri mevcuttur.

“(Her türlü görsel taklitten uzak bir tutumla, var olanı değil var olması gerekeni çalışıyorum.-söyleşiden) Işık, Adil Ocak için sevginin ifadesidir. Çok geniş kapsamlı bir sevgi söz konusu olan tüm insanları içine alan ayırt etmeden. Bu anlamada “IŞIK” herkese ait, herkes içindir. Adil Ocak’ın sevecen ve zengin dünyasında hepimiz varız.
Sanatçının esin kaynağı “Doğa Ana” “Işık Baba” ile birleşince fantastik bir gerçekçilik soyutlama alanına girmiş oluyorsunuz. Apayrı bir dünyasınız artık, sevgiyi, dostluğu, derinden yaşayacaksınız, ‘İnsan’ olmanın tadını çıkaracaksınız. “ İyi ki varım” diyeceksiniz. Sanatçıyı anlamak için bazen bir sözcük arasında, anahtar bir sözcük. “ İnsan sevgisi” olmaz mı acaba bu? Sevginin binlerce imgesi var, ülkesi var. Bizim Adil Ocak’ta sevgi bir ışık.” -Prof. Dr. Neriman SAMURÇAY

Derya YILDIZ
Derya Yıldız 1971 Ankara doğumludur. Eğitimi Gazi Üniversitesi Resim bölümüdür. Almanya’da sanatla ilgili müze ve galeri araştırmaları yapmıştır. Altı kişisel sergi açıp birçok karma sergiye katılmıştır. Resim seminerlerine ve uluslararası çalıştaylara katılmıştır. İstanbul’da düzenlenen TÜYAP sanat fuarına beş yıldır katılmakta olup Ankara’da düzenlenen fuarlarda da yer almıştır. Birçok koleksiyonda eserleri yer almaktadır. Son dönem çalışmalarında ise müziğin ritim ve armonisini resimlerinde betimlemiştir. Çalışmalarını halen kendi atölyesinde sürdürmektedir.

“Bir fuar veya sergi gezerken resimlerin içinden bazıları size fısıldayarak “Dur , geçme, beni detaylı incele” der. Bazısı da adeta saklanarak “Hızlı, yürü, görmene gerek bile yok.” Der. İşte bu mesajı sanatsevere verebilen resmin arkasındaki ressamdır. Ankara ATO Congeriusum ‘da düzenlenen Art Ankara Sanat Fuarı’nda incelediğim resimlerin içinde Derya YILDIZ ‘ın resimleri de bana “Dur, dikkat et, ben farklıyım, beni önemse, ben bir sanatçı duyarlılığı için üretildim.” Diyen resimlerdendi. Uzun uzun inceledim ve notlar aldım. Tekrar tekrar gidip baktım. Resmin farklı olduğu kesin, ama bu farklılığı kısa ve keskin mesajlarla verebilmesi ayrı bir güzellikti. Daha önce Derya Yıldız’ı Ankara’ya gelip ve özellikle incelemediğim için konuyu bilgi ve tecrübesine güvendiğim bir sanatçıya ilettim. Beraber resimlerin yanına gittik. Ben başlangıçta hiç bilgi vermediğim halde “Bu resim alçak sesle konuşuyor, gelecek dönemde bu ressamının bağıran resimler yapacağını düşünüyorum.” Diyerek fikrini belirtti. Yanılmamışım. Tuval üzeri yağlıboya çalışmalarda; kadının var olma özelliğinden gelen yapısıyla çağdaş yaşamı uyum içinde harmanlamasını anlatmaktadır. Kadın; renktir, ışıktır ve sestir. Resimlerde eski dönemlerden gelip bugüne ve buralardan da geleceğe gidecek kadınların bu çizgi üzerindeki yürüyüşleri vurgulanmaktadır. Sanatçı bu seri çalışmasında müzikteki ritim ve armoniyi renklere birleştirmiş, pentür ile desteklemiştir. Gerek konu, gerekse teknik olarak eski ve yeniyi mistik bir hava içinde sentezleyerek eserlerini oluşturmuştur. Bu çalışmalarda müziğin ritim ve armonisini resimlerde hissedilebilmektedir.” -Vecdi UZUN

Art Maya GALLERY

Bağdat Cad. Küçükağa Sok. Ağa Apt. No:4/3

Şaşkınbakkal, Kadıköy-İSTANBUL