8 Ocak – 15 Şubat 2015
Jacques Tange – yabancı Topraklarda
Jacques Tange’nin kişisel sergisinin başlığı olan “Yabancı Topraklarda” sanatçının ilk kez tanımadığı ve yabancı olduğu bir ülke olan Türkiye’de sergi gerçekleştirecek olmasından doğmuştur. Bu sergi onu alışık olduğu ve yaşadığı Avrupa kıtasından bir adım dışarıya çıkarmaktadır. Bu değişiklik ve bilinmezliğin verdiği macera duygusu sanatçının kafasında çeşitli sorular yaratmış, şüphesiz ki bunlardan en önemlisi de Türkiye’deki sanatseverlerin eserlerine nasıl tepki vereceği olmuştur. Bu belirsizlik sergiyi de ilginç bir hale getirmektedir. Sanatçı kendini şöyle ifade etmiştir; “kendi rahat alanımdan dışarıya bir adım atıyorum…”
1980’lerin sonu ve 1990’ların başında sanatçılar 15. Yüzyılın resimli el yazmalarından özellikle bugün altı yüzyıl sonra bile güzel kalan parlak renklerinden ve perspektif oyunlarından etkilenmişlerdir. Tange de bu dönemin etkilerini eserlerine yansıtmış ve aynı zamanda bu hikayelerin naif anlatımı ve insanı ters-köşe eden gizli anlamlarından, bir yandan da ironik dokunuşlarından etkilenmiştir.
Mizah önemli midir? Sanatçıya göre, mizah önemli olarak sunulduğunda gerçek değerini kaybeder. Mizah, kalıplara sıkışmış düşüncelerin aksine yumuşak bir silahtır. Olayların başka bir yüzünü gösterir ve alternatif çözümler sunar. Gözyaşlarının arasında gülmek, ya da kahkaha atarken mutsuzluğu yaşamak mümkündür. Bunlar bir madalyonun iki yüzüdür ve bu madalyon hayatın kendisidir.
Tange’nin eserleri hayatın kendisinden etkilenmektedir ve en önemlisi, aşktan ilham almaktadır. Kadınları övme yoluna gitmesinin nedeni ise onların gücünün dünyayı kurtaracağını düşünmesinden ötürüdür. Tange’nin eserlerindeki kadınlar güzel, kuvvetli ve azimlidir. Sanatçı, kadınlara olan sevgisini onları eserlerinde arzu nesnesi olarak değil, anne ve sevgili olarak göstererek yansıtır. Kadınların erkekler gibi güç tutkunu olmadığını fakat aslında gücün kendisi olduklarını düşünmektedir.
Eserlere yansıyan başka bir konu ise sanatçının evrene ve geleceğe ilişkin kaygılarıdır. Evrenin hepimizin koruyucu ve besleyicisi olduğunu söyleyen Tange, onu yeteri kadar koruyamadığımızı belirtmektedir. Bizi koruyan evrene sahip çıkamamamız kendimize de sahip çıkamamak anlamına gelmektedir. Hava kirliliğini yaratan, ormanları yok eden, hayvanları ve hatta birbirimizi öldüren bizlerin betonla kaplı bir ormanda yaşadığımızı, şehirlerimizi giderek büyüttüğümüzü ve bir zamanlar olduğumuz saf halimizden giderek uzaklaştığımızı düşünmektedir; bir zamanlar güneşin altında özgür olan ve doğanın geri kalanıyla da uyum içinde yaşayan bizlerden…
Neyse ki, sanatçının eserlerinde her zaman bir çıkış yolu vardır ve bu bir kaçış alanıdır; bir parça mavi gökyüzü, özgür ve düz bir alana çıkış yolu, bizi başka bir yöne uçurabilecek bir balon, ya da aşk veya mutluluk için ufak bir işaret…
Tange, hayata dair sorularını ve cevaplarını yansıttığı ironik ve mizahi eserleriyle, daha önce hiç ziyaret etmediği ve tanımadığı bir ülkedeki ilk sanat macerasını ART350’de sanatseverlerle paylaşmaktadır…
ÖZGEÇMİŞ
Jacques Tange 1960’da Vlissingen’de doğmuştur. Hollandalı sanatçı, Rotterdam Sanat Okulu’nu bitirdikten sonra 1984 yılı itibariyle aktif olarak eser üretmektedir. Sanatçının yeteneği, 2005-2006 yıllarında Hollanda’da “Yılın Sanatçısı” seçilmesiyle tescillenmiştir. Tange’nin eserleri ortaçağın resimli el yazmalarına dayanmaktadır fakat zaman içinde, bugünkü dünyaya ve insanın dünyadaki yerine yorumlanmıştır. Sanatçının en önemli özelliklerinden biri, geniş bir yelpazede eser üretebilmesidir. Pastel ve litografik çalışmalarının yanısıra bronz, polyresin, seramik ve cam kullanmaktadır.
2003 yılında Müze Direktörü Hans Paalman Jacques Tange’nin eserleri hakkında “Hepimiz Aşığız” adlı kitabı yazmıştır. 2005’te sanatçının “Aralıklarla Güneşli Fakat Bulutlu” adlı resimli şiir kitabı basılmıştır. Sanat eleştirmeni Jan Donia, kadınlara iltifat konusunda başarılı olan “Eve’in Bahçesi” adlı kitabına Tange’yi dahil etmiştir. Tange sık sık sipariş alarak da çalışmaktadır. Sanatçının bir eseri Ahoy, Rotterdam’da 80 x 20 metre boyutunda bir ekranda gösterilmiştir. Bugün, Tange’nin resimleri Hollanda başta olmak üzere Belçika, İspanya, Almanya, Meksika, Şile, Panama, Yunanistan, Amerika (örn. Museum Masters International NY) ve
şimdi de Türkiye’de sergilenmektedir.
Kişisel Sergilerden Seçmeler:
2003 – 2006:
Galerie Partout-art Gouda
Galerie het Cleyne Huys den Haag
Galerie Frederiek vd Vlist
Galerie Gooilust s’Graveland Lezing/voordracht Bibliotheek Schiedam
2004 – 2007:
Galerie van Waning Rotterdam
Galerie Deja-vu Son
Letterkundig Museum Den Haag
Galerie Het Cleyne Huys
Galerie T Middelburg Kunstrestaurant Brazzo Rotterdam
2005:
Kijvelanden Rotterdam, Gallery Jacobs
Harderwijk, Gallery Frederiek vd Vlist Leiden, Gallery Beeldkracht
Scheemda, Gallery Annee Haarlem, Gallery Jabelle Schiedam, De Pauw
Wassenaar, Gallery Cleyne Huys Den Haag, Kings Wood Art New Jersey USA [online gallery], SmithKlein gallery Boulder USA
2006:
Galley T Middelburg, Gallery Mignon
2009:
Gallery Cleyne Huys Den Haag, Docktors gallery Eindhoven, Gallery Jabelle
Schiedam, Glass Gallery Tetterode Leerdam, Gallery Molensloot Antwerpen
Belgium
2010:
Kijvelanden Rotterdam, Gallery Jacobs
Harderwijk, Gallery Frederiek vd Vlist Leiden, Gallery Beeldkracht
Scheemda, Gallery Annee Haarlem, Gallery Jabelle Schiedam, De Pauw
Wassenaar, Gallery Cleyne Huys Den Haag, Kings Wood Art New Jersey
USA [online gallery], SmithKlein gallery Boulder USA
2011:
Galley T Middelburg, Gallery Mignon
Wijk bij Duurstede, Gallery Annee Haarlem, Gallery Cleyne Huys
The Hage, Nice France, Auditorium Rainier III Monaco/Monte Carlo France, Grand Palais Paris, Galeria Babel Murcia Spain
2012:
Galerie Nesselande Rotterdam, Galerie Radeski Liege Belgie, Galerie Vd Vlist Leiden, Galerie Sillekunst Oudewater, Artgallery Panama, Artgallery Chili, Castle Wittenburg Wassenaar.
2013:
“Museo ex convento Dieguino” in Guanajuato Mexico, AquArtis gallery Amsterdam, Gallery Ge Bronsgeest Dordrecht, Gallery Meson de Poets –Diego Rivera Guanajuato Mexico, Las Palmas Oceanfront Huatulco –Oaxaca Mexico
2014:
Galerie vd Vlist Leiden, Galerie Sillekunst Oudewater, Galerie Giardino Berg en Bleid, Chateau Gerlag Maastricht, Onze Lieve Vrouwengalerie Maastricht, Galerie T Middelburg.
2015:
ART350 Istanbul Turkey
Galerie Ludwig Trossaert Antwerpen Belgium
Sanat Fuarları :
Kunst Rai Amsterdam, Art Amsterdam, Art Rotterdam, Prima Vera,
Bienale Saint Jean de Monts France, Bienale Florence Italy, Line
Art Gent Belgie, Kunstweek Utrecht, Rotterdam, Holland art fair
Den haag, Affordable art fair Amsterdam, Pan Amsterdam, Artevent
Antwerpen, Dortmunt, Geaf Hilversum, Art fair Naarden-Vesting,
Kunst op de brink Laren, Tefaf Maastricht, AF’s-H Den Bosch
ART 350
Bağdat Caddesi No: 350
34738 Erenköy
İstanbul/Türkiye