Süleyman Gündüz Fotoğraf Sergisi “Afrika’da Alınteri”
Açılış:14 Aralık 2016 Çarşamba Saat:19.00
Sergi Süresi:14 Aralık 2016 – 13 Ocak 2017
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN
Zeytinburnu Belediyesi 2016 yılı kütlür etkinliklerine Süleyman Gündüz’ün Fotoğraf Sergisi ile nokta koyuyor. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı sergi Ara Güler’in deyimiyle tam da “Kara Kıtanın Senfonisi”ni oluşturuyor. Fotoğraf editörlüğünü Abdüsselam Ferşatoğlu ve fine art baskıları Fotoğrafika’ın yaptığı sergi 13 Ocak 2017’ye kadar açık olacak. Artık gelenek haline gelen sergi kataloğu açılışta katılımcılara takdim edilecek.
Fotoğrafın İki Yüzü
Fotoğraf sanatı söz konusu olduğunda her zaman Roma paralarında yer alan ikiyüzlü Janus’u anarım. Gerçekten de fotoğrafın farklı yönlere bakan iki yüzü vardır. İlk yüzün baktığı yerde. Fotoğraf öncelikle belgedir, bilgidir, Tarkovsky’nin değimiyle zamanın mühürlenmiş karesidir. Fotoğraf bu yüzüyle fotoğrafçının vizöründen gördüğü gerçekliğin yerine geçer ve onu temsil eder. Ama fotoğrafın bu bilindik yüzünün ve yönünün üstüne çıkarak vardığı yerin, başka bir yüzü vardır. Bu ikinci yüzüyle fotoğraf bir varlığı temsil etmenin ötesine geçer ve kendisi bizatihi bir varlık olarak çıkar karşımıza. Baktığımız eserde bu iki yüzü de görebiliyorsak, fotoğrafla fotoğraf sanatına ilişkin ince ayırımın ortaya çıktığı yerdeyizdir. Bu ikinci yüzün belirdiği her karede fotoğraf, fotoğraf sanatına dönüşür. Zihnen algıladığımız, anlamlandırdığımızın ötesinde, zihinüstümüze saldıran bir yapıyla karşı karşıyayızdır. Daha önce tanığı olmadığımız, ezberimizi bozan ve sanatsal ilişki kurmak için bizi yaratıcılığa zorlayan bir yanı vardır sanat eserinin. Böyle bir sanat eseri belki kısa zamanda tamamlanır. Ama bu eserin ortaya çıkmasına, sanatçının bitmez tükenmez çabaları, kuramsal çileleri ve sanata adanmış bir ömür eşlik eder
Sizlere sunduğumuz fotoğraf projesi bizim yüreklerimizi dağlayan bir coğrafyaya ışık tutuyor. Vaktiyle atalarımızın ihya ettiği ve ne yazık ki günümüzde batı sömürgesinin öznesi olmuş bir kıta Afrika. Dostum Süleyman Gündüz’ün ömrünü verdiği binlerce fotoğraf karesinin içinde sergi için çalışırken, “Afrika’da Alınteri” kendiliğinden ortaya çıktı. Ve kritik yazımızı kaleme alan, yaşayan efsanemiz fotoğraf üstadımız Ara Güler “Kara Kıtanın Senfonisi” ismini verdi bu çalışmaya. Öyle bir kritik yazısı ki, Ara Güler her bir karenin kelimelerle fotoğrafını çekti adeta. Ben bu serginin küratörü olarak, Üstadın, kendi gibi bu efsane yazısının üzerine, giriş paragrafında dile getirdiğim kuramsal bakış açısından başka bir şey söylemek edepsizliği yapmayacağım.
Sergide ya da elinizde tuttuğunuz katalogda, sizi Kara Kıtanın Senfonisi’yle baş başa bırakırken, yoğun çalışmaları arasında projeye büyük zaman ayırarak birlikte uzun etütler yaptığımız sevgili Süleyman Gündüz’e, efsane kritik yazısı için Üstat Ara Güler’e, fotoğraf editörlüğü, kalibrasyon ve fine art baskı için dostum Abdüsselam Ferşatoğlu’na gönülden teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi projenin imkânlarını oluşturan ve kendisi de bir fotoğraf sanatçısı olan Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın’a ve emeği geçen dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.
Mehmet Lütfi ŞEN
SÜLEYMAN GÜNDÜZ
1961 yılında Trabzon Çaykara’da doğan sanatçı, 1982’de Atatürk Üni – versitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdi. 1999’da Sakarya Üniversite – si Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sosyoloji yüksek lisansı yaptı. Cumhur – başkanı Turgut Özal’a Balkanlar ve Kafkaslar üzerine Özel Danışmanlık yapan Gündüz, Dayanışma Vakfı Kurucu Üyesi ve Genel Başkanlığını, Bosna-Hersekliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığını yürüt – tü ve 22. Dönem Sakarya Milletvekilliği yaptı. “Kafkas İslam Ordusu 1918” ve “Kut’ül Amare Kardeşlik Cephesi” belgesellerinin yapımcılı – ğını ve yönetmenliğini üstlenen ve aynı zamanda “Fotogen” üyesi olan Gündüz, yurt içinde ve yurt dışında birçok fotoğraf sergisi açtı. Süley – man Gündüz, Yeryüzü Doktorları sözcüsü, Yeni Şafak Gazetesi yazarı, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği İzleme Komitesi Başkanı olarak ça – lışmalarına devam ediyor.
Eserleri; Ağıtlar ve Anıtlar – 2005 (kitap ve sergi), Kaybolan Yüzler – 2007 (sergi), Apocalypto – 2008 (sergi), Tanrı Şehri Kudüs – 2008 (ki – tap ve sergi), Sonsuzluk Çekimleri – Hattat Mehmet Şefik Bey – 2009 (kitap ve sergi), Çizginin Esrarı – 2010 (sergi), Süleyman Gündüz & Uğur Günyüz Retrospektif Sergisi – 2012