KARMA RESİM SERGİSİ
Abd Allahif Aljeemo, Huri Kiriş, Kadir Ablak, Khayyam Zedan
Açışlış: 20 Haziran Perşembe Saat: 18.00
Sergi Süresi: 20 – 22 Haziran 2019
Küratör: Mehmet Lütfi Şen
Yer: Plato Sanat İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ayvansaray Caddesi No: 45 Balat İstanbul
TÜRKİYE VE SURİYELİ RESSAMLARDAN
“İKİ KÜLTÜR DÖRT RENK” KARMA RESİM SERGİSİ
Sanatın evrensel diliyle tüm duyguların tuvallere yansıması;
kültürlerin buluşması…
Damsco Group’un ev sahipliğinde iki ülkenin sanatçılarını buluşturan “İki Kültür Dört Renk” Karma Resim Sergisi; 20 – 22 Haziran tarihleri arasında Ayvansaray Plato Sanat İstanbul’da sanatseverleri ağırlayacak.
Suriyeli sanatçılar Abdullatif Aljeemo, Khayyam Zedan ile Türkiyeli sanatçılar Kadir Ablak ve Huri Kiriş’in eserlerinin yer alacağı karma sergiden elde edilecek gelirin bir bölümü ise Türkiye Meme Vakfı’na bağışlanacak.
Serginin küratörlüğünü üstlenen Mehmet Lütfi Şen: “İki Kültür Dört Renk sergisi bir uluslararası sanat buluşması olarak çok değerlidir. İki farklı ülkeden dört farklı sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, geçmişe ve bugüne dair imgelerin sanatçılar eliyle hem poetik hem de politik bir izlekten bakılmasına, bununla birlikte mekân, şehir, hafıza, doğa ve hız gibi bireyi çevreleyen unsurların farklı yorumlamalarla izlenmesine imkân hazırladığını belirtiyor.
Soyut eserleri ile bilinen Suriyeli ressam Khayyam Zedan, bulunduğu coğrafyadaki zorlu yaşam koşulları, kaos ve acıyı resmederken, geleceğe dair umut ışığını da tuvallere yansıtıyor…
Abdullatif Aljeemo ise; eserlerinde dünyanın neresinde olursa olsun her kim kaygı, endişe ve yaşama güçlüğü çekerse, bu, tüm dünyanın endişesi olmalıdır diyor. Duyguların ortak olmasına dikkat çeken sanatçı, eserlerinde coğrafi sınırları ortadan kaldırarak insana ve insani duygulara odaklanıyor.
Sosyal gerçekçiliği çağdaş bir bakış açısı ile yorumlayan Kadir Ablak, kentlerin anatomisini tuvallere yansıtırken, kalabalıklar içerisinde yalnızlaşan insana dikkat çekiyor… İnsanın yaşam alanı üzerinden insani duyguları vurgulayan sanatçı, kent kültüründe bireyselleşen hayatları ve yok olmaya başlayan insani duygulara fırçasıyla hayat veriyor.
Serginin oluşum aşamasında büyük katkılar sağlayan ve serginin ev sahipliğini üstlenen Damsco Group Yönetim Kurulu Başkanı Muhannad Almasri ise; Sanat hayatımızda her zaman önemli bir unsur olmuştur ve her zaman inançlarımızda ve fikirlerimizde iyimserlik ve ilerleme sağlamıştır. İnsan; başlangıcından bu yana, güzellikleri ve süslemeleri üretmeye koyuldu ve yenilik yarattı. Böylece sanat duyumsal ve ruhsal farkındalığın gelişmesinde önemli bir rol üstlendi. Bunca hüznün ve insan değerlerdeki yıkımın ardından sanatın bize verdiği umuda ve iyimserlik ruhuna tutunmaktan başka bir çaremiz yok. İnsanlığı bilahare sığınılacak bir anne kucağı misali olduğunu inancımızla, bu projeye destek vermeye kara verdik. İstanbul’da Türk ve Suriyeli sanatçıları bir araya getiren, eserleriyle medeniyetimizi renklendiren ve insanlığımıza kol kanat geren bu sergiyi gönülden destekledik. Her zaman, herkes için daha iyi bir gelecek yaratmak ve bağlamda katkısı olan sanatçıların ve bu gibi projelerin başarılı olabilmesi için katkıda bulunmaya gayret göstereceklerini ifade ediyor.
SANATTA BULUŞMA
Kültürel varoluş bir yaşanmışlığın, bir sürecin geldiği yerdir. Hiçbir sanat eseri yoktur ki kendi coğrafyasının birikimleri, kendi medeniyet havzası ve komşu medeniyetler hesap dışı bırakılarak var olsun. Dolayısıyla kültürel varlıklar, tarih boyunca ortaya çıktıkları kültürel havzanın yanı sıra, parçası oldukları toplumsal yapının ve etkileşim halinde oldukları birbirinden farklı medeniyetlerin bir bileşkesi olma özelliğini taşımaktadır. Globalleşen dünyamızda sanatçı kendi muhitini iyi tanımalı, kendi olmalı ve yarattığı eserle bütün dünyada etkin olmanın hesaplarını yapmalıdır. Tam bu nedenle uluslararası sanat buluşmaları sanatçılar için önemli imkanlar sunar. Sanat üzerinden kurulan köprüler dünyanın daha yaşanılası bir yer olmasına zemin sağlar.
İki Kültür Dört Renk sergisi bir uluslararası sanat buluşması olarak çok değerlidir. İki farklı ülkeden dört farklı sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, geçmişe ve bugüne dair imgelerin sanatçılar eliyle hem poetik hem de politik bir izlekten bakılmasına, bununla birlikte mekân, şehir, hafıza, doğa ve hız gibi bireyi çevreleyen unsurların farklı yorumlamalarla izlenmesine imkân hazırlamaktadır.
Bu sergi projesi Damsco Group tarafından sanata, bölgesel ve global barışa, toplum yararına çalışan sosyal yapılara katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Türkiye ve Suriyeli 4 sanatçı ile İstanbul’da başlayan etkinlik zaman ve süreç içerisinde farklı şehir ve farklı ülkelerde daha çok sanatçı ile birlikte genişleyerek sürmesi amaçlanmaktadır. İki Kültür Dört Renk sergisi vesilesiyle birlikte çalıştığımız ressam arkadaşlarım; Abd Allahif Aljeemo, Huri Kiriş, Kadir Ablak ve Khayyam Zedan’a, Proje koordinatörü dostum Meali Nizameldin’e ve Damsco Group Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mohannad Almasre’ye gönülden teşekkür ediyorum.
Mehmet Lütfi Şen Küratör
Takdim
Sanat hayatımızda her zaman önemli bir unsur olmuştur ve her zaman inançlarımızda ve fikirlerimizde iyimserlik ve ilerleme sağlamıştır. İnsan; başlangıcından bu yana, güzellikleri ve süslemeleri üretmeye koyuldu ve yenilik yarattı. Böylece sanat duyumsal ve ruhsal farkındalığın gelişmesinde önemli bir rol üstlendi. Bunca hüznün ve insan değerlerindeki yıkımın ardından sanatın bize verdiği umuda ve iyimserlik ruhuna tutunmaktan başka bir çaremiz yok. İnsanlığı bilahare sığınılacak bir anne kucağı misali olduğunu inancımızda, bu projeye destek vermeye kara verdik. İstanbul’da Türk ve Suriyeli sanatçıları bir araya getiren,
eserleriyle medeniyetimizi renklendiren ve insanlığımıza kanat geren bu sergiye sponsor olduk. Her zaman, herkes için daha iyi bir gelecek yaratmak ve bağlamda katkısı olan sanatçıların ve bu gibi projelerin başarılı olabilmesi için katkıda bulunmaya gayret göstereceğiz…
Mohannad Almasre
Damsco Group Yönetim Kurulu Başkanı
SANATÇILAR
Abd Allatif Aljeemo
1983 yılında Suriye’nin Cerablus şehrinde doğdu. Lisans eğitimini Şam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamlayan sanatçı, ilk kişisel sergisini de 2009 yılında Şam’da açtı. Suriye başta olmak üzere yurtdışında pek çok yerde karma sergi ve atölye çalışmalarında bulundu. Çağdaş üslup ve teknikle çalışmalarına devam eden sanatçının eserleri; Suriye, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Lübnan, İspanya, İsveç, Fransa ve Türkiye gibi birçok ülkede
özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
Sergiler
2019 Karma Sergi, Etki, Bağımsız Sanat Vakfı / İstanbul, Türkiye
2018 Al – Masgat Stree Sponsorluğunda
2014 Suriye’li Sanatçılar Sergisi – İstanbul, Türkiye
2011 Half Way Sergisi, Milli Kütüphane / Şam, Suriye
2011 Solo sergi Kalemat Galeri – Halep, Suriye
2011 Genç Sanatçılar Sergisi, Kemal Galeri / Şam, Suriye
2011 Doğudan Sanatçılar Sergisi – İsveç
2010 Karma Sergi (Petro-Canada Sponsorluğunda) Opera Binası / Şam, Suriye
2010 ‘’Doğudan Sanatçılar’’ Sergisi – Barselona, İspanya
2009 Çimento ile Sanat Sergisi – Şam, Suriye
2008 Seçkin Öğrenciler için Sergi – Şam, Suriye
2007 Genç Sanatçılar için Atölye ve Sergi – Palmira, Suriye
2007 Al Rabee Sergisi – Şam, Suriye
2006 Al Rabee Sergisi – Şam, Suriye
2005 Akdeniz Atölyesi ve Sergisi – Şam, Suriye
Huri Kiriş
İstanbul doğumlu sanatçı 1998 yılında İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Resim Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümünde lisans eğitimine başladı. Mezuniyet sonrası 1998’de aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksel lisans yaptı. Ressam Huri Kiriş 2018 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Bölümü’nde Sanatta Yeterlilik eğitimini tamamladı. 5 kişisel sergi gerçekleştiren Kiriş,
aralarında İstanbul, Londra, New York, Milano’nun da bulunduğu dünyanın önemli sanat şehirlerinde birçok karma sergiye katıldı. Birçok ülkede özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçı halen çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.
Kişisel Sergiler
2018 “Terra”, MSGSÜ Tophane-i Amire
KSM Tek Kubbe Salonu, İstanbul
2016 “Felaket Her Şeyin Çaresine Bakar”, Alan İstanbul
2012 “Vertigo”, Contemporary İstanbul’ 12, İstanbul
2011 “Fıstık Ezmesi”, Mabeyn Gallery, İstanbul Ankara
2011 “Sunak”, Pasajist, İstanbul
Ödüller
2008 Başarı .dülü, Nuri İyem Resim Yarışması
2006 Mansiyon, Ümraniye Belediyesi 2. Geleneksel Resim Yarışması
2005 İkincilik .dülü, Tekel Resim Yarışması
2002 ..üncülük .dülü, İpek-Ahmet Merey Resim Yarışması
2001 İkincilik .dülü, İpek-Ahmet Merey Resim Yarışması
2000 Mansiyon, Türk Kalp Vakfı Resim Yarışması
Kadir Ablak
1974 Erzurum doğumlu olan sanatçı, 2002 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Santalar Fakültesi Resim Ana Bilim dalından mezun oldu. 2002 -2005 yılları arası Erzincan
da ki atölyesinde sanatsal ve sosyal çalışmalarını yürüttü. 2005 yılında İstanbul’a yerleşen sanatçı, ilk 10 yılını Taksim’de, 4 yıldır da Bakırköy’de ki atölyesinde çalışmalarını
sürdürmektedir. Bazılarının kurucu üyeliğini ve yöneticiliğini üstlendiği grup, dernek ve insiyatiflerde aktif görevler aldı. Kişisel ve kurumsal onlarca ulusal ve uluslararası projenin koordinat.rlüğünü yürüttü. 17 kişisel sergi açan sanatçı, 20 uluslararası fuar ve bienalde, 150’i
aşkın karma sergide yer aldı. Kamu ve özel koleksiyonlarda 100’lerce eseri yer almakta olan sanatçı, halen; Beyoğlu Plastik Sanatlar Derneği ‘BPSD’ yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.
Kişisel Sergiler
2019 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Arda Sanat Galerisi / Ankara
2018 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Kahve Sanat Galerisi / Marmaris
2016 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Arda Sanat Galerisi / Ankara
2015 Negatif Mekanlar Resim Sergisi / Sanat Yorum Galeri / İstanbul
2015 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Artisan Sanat Galerisi / İstanbul
2014 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Arda Sanat Galerisi / Ankara
2013 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Altamira Sanat Galerisi / Mersin
2013 Bir Metropolün Anatomisi, Resim Sergisi / Arda Sanat Galerisi /Ankara
2011 Kadir Ablak Resim Sergisi / (Aysel G.zübüyükSanatevi) / Ankara
2010 “Kadir Ablak Resim Sergisi” /Nazım Hikmet Ran Sanat Galerisi-BASAD / İstanbul
2009 “DoğuYORUM resim sergisi” / Doğuyorum Sanatevi / Beyoğlu / İstanbul
2006 “Afiş sergisi”/Beyazay .zürlü öğrenciler resepsiyonu / Ayasofya / İstanbul
2005 “Konteyner / Enstalasyon / Cumhuriyet Meydanı / Erzincan
2005 “Kadir Ablak Resim Sergisi”/ Erzincan kurtuluş programı protokolü çerçevesinde
Kültür Merkezi Galerisi / Erzincan
2004 “Kadir Ablak Resim Sergisi”/Rönesans Art Hause Sanat Galerisi / Erzincan
2002 “Hiç Çöp Ağaç G.rdünüz mü?” / Enstalasyon / Erzurum
2001 “Akımsal Resim Sergisi”/ Resim Heykel Galerisi / Erzurum
1983 yılında Suriye’de doğdu. Şam üniversitesi B.A. Güzel Sanatlar Resim Bölümünden 2005 yılında mezun olan sanatçı, 2007 yılında aynı üniversitenin resim bölümünde yüksek lisans programını tamamladı. 2016 yılında bu yana Türkiye’de kolektif sergi ve atölye çalışmalarına katılmaktadır.
Khayyam Zedan
Kişisel Sergiler
2019 Karma Sergi, Etki, Bağımsız Sanat Vakfı / İstanbul, Türkiye
2019 Karma Sergi, Fransız Kültür Merkezi, Ankara, Türkiye
2018 Karma ve Solo Sergi, Kaleemat Galeri, Can Park AVM / İstanbul, Türkiye
2017 Karma Sergi, Plato Sanat / İstanbul, Türkiye
2017 Karma Sergi Kaleemat Galeri / İstanbul, Türkiye
2017 İstanbul Contemporary Art, Plato Sanat / İstanbul, Türkiye
2017 Karma Sergi, Kudüs Platformu Sempozyumu, İstanbul, Türkiye
2016 Contemporary Art’a Kaleemat Galeri ile katıldı.
2011 Karma Sergi ‘’shajhaf’’ Kamel Galeri / Şam, Suriye
2011 Atölye ‘’Çimento ile Sanat 3’’ – ‘’Sanatta Çalışmak’’, Şam, Suriye
2010 Kişisel Sergi, Çizmek, Goethe Enstitüsü / Şam, Suriye