İstanbul’da Karşılaşmalar – Çağlar Boyunca Kadın Yaşamları
İstanbul Kadın Müzesi ve Avusturya Kültür Ofisi ortak çalışmasıyla hazırlanan İstanbul’da Karşılaşmalar – Çağlar Boyunca Kadın Yaşamları isimli sergi 7 Kasım – 7 Aralık 2018 tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde gösterilecek.
Kültürlerarası karşılaştırmalı bir kadın tarihi projesi olarak tasarlanan sergi, İstanbul Kadın Müzesi küratörü Meral Akkent tarafından hazırlandı. Sergide Avusturya ve Türkiye’den 1800’lerden günümüze bilim, sanat, edebiyat, politika gibi farklı kategorilerde aynı zaman diliminde yaşamış ve benzer alanlarda etkin olmuş kadınların yaşam öyküleri sunuluyor. Türkçe ve İngilizce metinli sergi, kadın yaşamları arasında ilişkiler kuruyor, hak kazanma mücadelesindeki ve dile getirilen taleplerdeki benzerliklere işaret ediyor.
SERGİ
İstanbul’da Karşılaşmalar – Çağlar Boyunca Kadın Yaşamları
Karşılaştırmalı bir kadın tarihi projesi olarak tasarlanan İstanbul’da Karşılaşmalar – Çağlar Boyunca Kadın Yaşamları sergisi, İstanbul Kadın Müzesi ve Avusturya Kültür Ofisi’nin ortak bir projesidir.
Serginin Avusturya bölümü, 2016 yılında Avusturya’nın Avrupa, Entegrasyon, ve Dışişleri Federal Bakanlığı’dan tarafından Kalliope Avusturya adıyla gezici sergi olarak hazırlandı ve iki yıldır birçok ülkede gösterildi. Avusturya Kültür Ofisi’nin, bu serginin Türkiye’de gösterilmesi için İstanbul Kadın Müzesi’ne yaptığı işbirliği teklifi memnuniyetle kabul edildi ve İstanbul Kadın Müzesi’nin kadın yaşamları arasında ilişkiler kuran çalışma konseptine uygun kültürlerarası ilişkilere işaret eden bu sergi ortaya çıktı. Kalliope Avusturya çalışmasındaki 166 Avusturyalı müthiş kadından 14 tanesi seçildi, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’den benzer alanlardan eşdeşleriyle birarada sunuldu.
Tarih yalnızca geçmiş olaylara odaklanan bir bilim değildir. Her gün tarih yazılıyor. Bu nedenle sergide Avusturya ve Türkiye’den 1800’lerden günümüze bilim, sanat, edebiyat, politika, hak savunuculuğu gibi alanlarda etkin olmuş ve aynı zaman diliminde yaşamış kadınlar olduğu kadar, halen aramızda yaşamakta olan kadınlarla da karşılaşıyoruz.
Sergide sunulan Avusturyalı ve Türkiyeli kadınlar; geçmişte yaşadılar veya günümüzde halen aramızda yaşamaktalar. Hepsi yetenekleri, azimleri, cesaretleri, yenilgileri ve zaferleriyle özgürleşme sürecinde diğer kadınlara ilham kaynağı oldular. Bu karşılaşmalar kadın yaşamları arasında ilişkiler kuruyor, dile getirilen taleplerdeki ve hak kazanma mücadelelerindeki benzerliklere işaret ediyor. Bu benzerlikler de kadınlar arasında her düzeyde iletişim oluşması için fırsatlar sunuyor.
Sergi Pazartesi-Salı hariç hergün 11.00-18.00 arasında gezilebilir.
Schneidertempel Sanat Merkezi
Bereketzade Mahallesi, Bankalar Cad., Felek Sok. No:1, 34421 Karaköy/İstanbul