“KOZMOS”
ALİ ALIŞIR
Bozlu Art Project Nişantaşı
6 Eylül – 20 Ekim 2016

Bozlu Art Project yeni sezonu son dönemin dikkat çeken çağdaş sanatçılarından Ali Alışır ile açıyor. Sanatçının gerçeklik ve sanallık kavramlarını sorguladığı “Sanal Bedenler”, “Sanal Mekânlar”, “Sanal Savaşlar” ve “Sanal Manzaralar” isimli sergilerinden sonra, evrenin deviniminin modern insanın hayatıyla ilişkisine odaklandığı “Kozmos” isimli serginin küratörlüğünü Oğuz Erten üstleniyor. Sony Türkiye’nin teknoloji sponsorluğunda gerçekleşen sergi, 6 Eylül – 20 Ekim 2016 tarihleri arasında Bozlu Art Project Nişantaşı’nda görülebilir.
Ali Alışır, yeni sergisinde insana, evrene ve mikrokozmos ile makrokozmos arasındaki ilişkiye odaklanan bir izlek sunuyor. Alışır, Kozmos’u anlamanın yolunun insanı anlamaktan geçtiğini, aynı şekilde bunun tam tersinin de pekâlâ mümkün olduğunu belirtiyor. Sanatçının bu iki yapı arasındaki benzeşliğe ve bütünlüğe vurgu yapan çalışmaları, evrenin aslında kendini oluşturan öğelerin en küçüğünden en büyüğüne kadar, bölünemez bir bütün olduğuna ve bu bütünün bir parçası olan insanın evrene dair her şeyi içerisinde taşıdığına vurgu yapıyor. Sanatçı evreni ve boşluğu ifade eden siyah zeminli resimlerinde kendi çektiği fotoğraflardaki kent görünümleri ve insan imgelerine evrendeki devinimi ifade edecek şekilde yer veriyor.
Alışır, sergisinin kavramsal arka planını insanlık düşünce tarihinin çeşitli duraklarından örneklerle örüyor. Kadim filozofların, insanın evrendeki olağanüstü düzenin ve hayat bulmacasının anahtarı olduğunun farkına vardıklarını dile getiriyor. Örneğin Pisagor’un insan ve evrenin Tanrı suretinde yaratıldığı düşüncesini ve her ikisi de aynı surette yaratıldığı için birini anlamanın ötekinin bilgisine ulaşmak demek olduğu düşüncesini vurguluyor.
Sanatçı, bu ontolojik bağlantının görsel düzeyde de bir farklılık göstermediğini, “evrenin görünür ve görünmez bütün parçaları arasında simgesel ve reel bir benzerlik olduğu” düşüncesinin felsefe ve dinler tarihi boyunca sıklıkla dile getirildiğini ortaya koyuyor. Bunu da Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketinin elektronun proton etrafındaki dönüşüne olan benzerliği üzerinden örneklendiriyor.
“Bir an bile duraksamayan bir dans”
Bu hareketliliğin evrenin sürekli bir devinim içerisinde olmasından kaynaklandığını belirten Alışır, “bir an bile duraksamayan bir dans” olarak ifade ettiği bu hareketle modern yaşamın hareketliliği arasında bir bütünlük kuruyor ve evreni algılayabilmek için öncelikle bu dünyadaki yaşamı anlamanın gerekliliğini irdeliyor. Carl Sagan’ın Cosmos kitabında bahsettiği, hepimizin yıldız tozundan yapıldığı düşüncesinden hareketle bizi bütünün parçalarını, yani günümüz gündelik hayatını ve günümüz insanını anlama gayretine davet ediyor.
Sergisini bu kavramsal arka plan üzerinden kurarak çalışmalarında Kozmos’taki sürekli devinimi insanla ve modern yaşamla aynı aşkın mekânda buluşturan Ali Alışır’ın tematik kavrayışı kendi sözlerinde en sarih ifadesini buluyor:
“Ben bu çalışmalarımla, hem gökyüzünün hem de yeryüzünün çocukları olduğumuzu anlatmaya çalışırken bir taraftan da dünyada yaşadığımız bu sürecin sadece evrenin değil, kendimizin de keşfi olduğuna dikkat çekmeye çalışıyorum.”
Serginin Teknoloji Sponsoru Sony Türkiye
Sergide yer alan çalışmalar Sony’nin gelişmiş görüntü teknolojilerine sahip Alpha aynasız fotoğraf makineleri kullanılarak ve son teknoloji Sony Bravia televizyonlar ile birlikte sergileniyor. Teknoloji sponsorluğunu Sony Türkiye’nin üstlendiği sergi, 6 Eylül – 20 Ekim 2016 tarihleri arasında Bozlu Art Project Nişantaşı’nda görülebilir.
Bilgi için: contact@bozluartproject.com
+90 212 232 7 232
Ali Alışır
1978 yılında İstanbul’da doğan Ali Alışır, 1996 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden aldığı başarı bursu ile grafik eğitimine başladı. Yüksek lisans eğitimini Floransa Accademia Italiana’da fotoğraf üzerine yaptı. Yüksek lisans eğitimi boyunca fotoğrafta dijital kurgu üzerine yoğunlaştı, 2006 yılında okulu birinci olarak bitirdi. Ali Alışır’ın 2009 yılından itibaren odaklandığı “Sanal” kavramı yapıtlarının merkezini oluşturmaktadır. Felsefe, sosyoloji, edebiyat, sinema gibi farklı disiplinlerdeki toplumsal sorunları, fotoğrafa dijital müdahalelerde bulunarak ürettiği yapıtlarıyla irdeleyerek gündeme taşıyan sanatçı, kullandığı farklı tekniklerle ürettiği yeni imge düzeniyle alternatif bir ‘Boşluk’ uyarısında bulunmaktadır. Çalışmalarına Türkiye ve İtalya’da devam eden Ali Alışır, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde ders vermektedir. Alışır’ın çalışmaları İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, T.C Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve 94 büyükelçilik dahil birçok özel yerli ve yabancı koleksiyonda yer almaktadır.

Bozlu Art Project Nişantaşı

Teşvikiye Cad. No:45/1
Nişantaşı / İstanbul 34365
+90 212 232 72 32
Bozlu Art Project Şişli
19 Mayıs Mah. Dr. Şevket Bey Sok.
Mongeri Binası No:5
Şişli / İstanbul 34360
+90 212 233 72 33
+90 212 233 72 33