Serap Aksoy Seramik & Heykel Sergisi “Toprak Su Ateş”
Açılış:17 Ocak 2017 Salı Saat:19.00
Sergi Süresi: 17 Ocak- 2 Şubat 2017
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN
“Toprak Su Ateş”
İnsanlığın ulaşabildiğimiz tarihine eşlik eden bir sanat var; seramik. Nerede bir hayat izi mevcutsa, orada pişirilmiş toprağın o medeniyeti algılamamızı sağlayan kalıntıları da var. Bu bulgular bize seramik tarihinin neredeyse insanlık tarihine eşitlendiğini gösteriyor. Farklı coğrafyalardaki dünya müzeleri, erken dönemlerin neredeyse yegâne plastik değeri pişirilmiş toprak formlarla dolu. Kahire Müzesi’nde 5 bin yıl önce mimarların bina maketlerini seramikten yaptığını görmekten tutun da, kadim Yunan’a, Mezopotamya’ya ve tabi Hitit, Urartu, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerine beşiklik etmiş Anadolu’muza, seramik sanatının hayranlık uyandıran şaheserleriyle birlikte yaşıyoruz. Günümüz seramik sanatçılarının karşısında insanlık tarihine eş bir birikim var. Bu kadim hafıza, bir tarafıyla imkânları artırırken değer taraftan da yaratıcılık anlamında zorluyor günümüz sanatçılarını. Burada tarih boyunca zirve eserler ortaya koymuş bir sanat var. Günümüz sanatçısının, bu gelenekten yararlanmak, onunla hesaplaşmak ve ona yeni değerlerle eklemlenerek varlık kazanması gerekiyor. Seramik sanatçısının mücadele etmesi gereken bir başka yön, hemen hemen her sanatta olduğu gibi pişirilmiş toprağa gündelik ihtiyaçlarda kullanımından soyutlama çabası. Elbette modern dönemdeki her sanat gibi toprağın şekillendirilip form kazanması, sırlanması insanlığın ihtiyaçlarını karşılamak amacına matuf bir zanaattı. Seramiğin bu yanı günümüzde endüstriyel üretimle karşılanıyor. Burada sanatçıya düşen, seramiği kadim geleneğin imkânlarıyla yeniden yaratırken, geçmişten gelen işlevsel olma önyargısını sanatsal tatla, estetik hazla değiştirmenin yollarını bulmak.
Buluştuğumuz “Toprak Su Ateş” projesi, sanatçı dostum Serap Aksoy’un Tatbiki Güzel Sanatlar’daki akademi yıllarından bugüne, seramik sanatıyla yoğrulmuş uzun zamanın bir nevi küçük bir retrospektif seçkisinden oluşuyor. Tam da bir üstteki paragrafın kuramsal teması olan büyük bir azmi ve mücadeleyi barındırıyor uhdesinde. “Toprak Su Ateş”, heykeller, panolar, katalogda görebileceğimiz 50 m², 100 m²lik büyük çalışmalar, ilhamını Anadolu medeniyetlerinden almış çağdaş eserlerin seçkisini barındırıyor bünyesinde. Proje kapsamında Serap Aksoy’un bütün bir sanat geçmişine yolculuklar yaptık. Bu bir ömürlük birikimin farklı dönem ve farklı serilerini kendi içinde değerlendirerek yol aldık. Umarım bu proje, uzun süre sanat eserleri içinde sürdürdüğümüz hazırladığımızın yorucu ve güzel enerjisinin sizlere ulaşmasına aracılık eder.
Ben bu kapsamda seramik, resim, müzik gibi birçok sanat alanında yoğun çalışmalara imza atan çok yönlü sanatçı Serap Aksoy’a, hazırlık sürecinde projeye ayırdığı kıymetli zamanlar için içtenlikle teşekkür ediyorum. Yine kritik yazısını kaleme alan proje hazırlığında büyük emekleri olan Sayın Kazım İşgüven’e, projenin sizlere ulaşmasının bütün imkânlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’a ve emeği geçen bütün dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.
Mehmet Lütfi Şen
Serap AKSOY
Adana`nın Ceyhan kazasında doğan Serap Aksoy 1977 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun oldu.
1976 yılında 13. Antalya Film ve Sanat Festivali Fotoğraf Yarışmasında Altın Portakal ödülü aldı.
Katıldığı yarışmalarda çeşitli ödüller kazandı. 1978 yılında kendi adını taşıyan “Serap Seramik Atölyesi”ni kurdu. Serap Aksoy’un özgün eserleri cami mihraplarını, bina ve villa cephelerini, havuz kenarlarını, otel lobi ve duvarlarını süslemektedir. Eserlerin büyük bir bölümü 40-50 m2 yekpare panolar halinde duvarlara monte edilmiştir. Antik tarzda masklar, totemler, tabaklar, idoller de çalışmaları arasında yer almaktadır. Serap Aksoy, Anadolu medeniyetlerini irdelemiş, kendi özgün yorumunu katarak yeni formlar üretmiştir. Ayrıca Anadolu motifleriyle yoğurduğu eserlerine Anadolu ezgilerini katarak türkülerle bütünleşmiş, görsel sanatlarla işitsel sanatları iç içe geçirmiştir. Sanatçı tuval üzerine akrilik tablolar, seramik ve bronz heykel çalışmalarına devam etmektedir. Seramikleri türkülerle seslendirmeyi düşlemiştir ve ünlü ozanımız Aşık Veysel`in “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” parçasıyla özdeşleşmiştir. Ayrıca THM ve TSM çalışmaları yapmakta olup konserlerde solo almaktadır. Sanatçının, yurt içi ve yurt dışında birçok önemli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
SERGİLERDEN SEÇMELER:
1979, 1984 Ressamlar Derneği Sanatçıları Sergisi
1982 Modeha Fuarı, Seramik Sergisi, Hilton Oteli
1982 Fuar Spor Sergi Salonu, Seramik Sergisi
1983 Modeha Fuarı, Seramik Sergisi, Sheraton Otel
1985 Serpocam 85, İstanbul Ticaret Odası
1986 Akbank Sanat Galerisi
1987 Bodrum Arkeoloji Müzesi
1987 Bodrum Yat Limanında Gece Sergisi
1988, 1989, 1990, 1991 Galleria Sergi Salonu, Ataköy
1990 Novabaran Center, Şişli
1992 İş Sanat Galerisi Tünel, İstanbul
1993 Nişantaşı FM Fuarı
1995, 1998, 2005, 2006, 2007 Bakırköylü Sanatçılar Sergisi
1999 Tekel Sanat Galerisi, İstanbul
2001 Bakırköy Kültür ve Sanat Merkezi
2001 Kuş Cenneti Festivali, Bandırma
2002 Askeri Müze, Harbiye
2003 Basın Müzesi Sanat Galerisi
2004 AKM Sanat Galerisi, İstanbul
2004 Mayrina Art Center Fenerbahçe, İstanbul
2004 Crowne Plaza, İstanbul
2004 Yeşilyurt Spor Kulübü, İstanbul
2005 Çekirdek Sanat Atölyesi, İstanbul
2005 Pera Sanat Galerisi, İstanbul
2005 Tüyap Karma Sergisi, İstanbul
2006, 2007 Pera Sanat Galerisi, İstanbul
2008 Lütfü Kırdar Sanat Fuarı, İstanbul
2008 Beylikdüzü Sanat Fuarı, İstanbul
2009 CNR Sergisi
2011 ART Galeri Mevlana Sergisi
2014, 2015, 2016 Bakırköy Sanat Şenliği, İstanbul
2016 Maksem, Seramik Sanat Günleri, İstanbul